Menü Bezárás

Mundérba bújt történelem

Cím: 5520 Szeghalom, Tildy u. 14

Túri János Tel.: 70/339-7837 

email: munderbabujt@gmail.com

A jelenleg látható több mint négyezer tételt bemutató kiállítás, közel negyed százados gyűjtőmunka eredménye. E negyedszázadban számos gazdag adomány gyarapította a gyűjteményt, amiért az adományozókat hálás köszönet illeti meg. Úgyszintén széles gyűjtői kapcsolat alakult ki mind hazai, mind külföldi gyűjtőkkel, amelyek révén ritkaság számba menő relikvia került a kiállításba.

Az első időszaki kiállításra 1994-ben került sor akkor még mintegy 24 négyzetméteres területen. Három évvel később, már háromszor ekkora területet sikerült megtölteni a gyűjteménnyel. A szeghalmi időszaki kiállítások – amihez egy-egy helyi intézmény adott helyet – mellett, vándorkiállításokkal is bemutatkozott a gyűjtemény, így Békéscsabán, Kecskeméten, később pedig Orosháza, Debrecen, Szolnok, Pécs fogadta a gyűjteményt.

2005-ben a szeghalmi városvezetés jó szándékú patronálásával, az akkor megüresedett volt kollégiumi épületbe mintegy száz négyzetméteren nyílt meg az állandó kiállítás. Ettől kezdve Szeghalom új idegenforgalmi látnivalóval büszkélkedhet. Az immár évtizedes gyűjtemény hamar kinőtte az első helyet, amit jól érzékeltet – itt ismét a városvezetés segítő szándékát kell kiemelni –, hogy hat évvel később, a városközpont nagyszabású rekonstrukciója során felújításra került Simay Kisdedóvó épületében, reprezentatív helyen mintegy 260 négyzetmétert biztosított a relikvia gyűjtemény számára.

Az új helyen tematikusan kerültek bemutatásra a kiállítás egységei. Jelenleg hét termet foglal el az állandó kiállítás. Az első két teremben a magyar honvédség emlékanyaga látható, 1848-tól napjainkig. A harmadik terem a nemzetközi egyenruhákat mutatja be, a második világháborútól kezdődően, a „Hidegháború” korszakán keresztül. A negyedik egységben a rendszerváltást követően szolgálatot teljesítő honvéd tábornokok, vezérkari főnökök ruhái mellett a szolnoki helikopter bázis és ejtőernyős alakulat emlékei, valamint Kovács Gyula poszthumusz tűzszerész hadnagy katonai pályafutásának emlékei láthatók. Ezt követi a Kádár-korszak Munkásőrségének és ifjúsági mozgalmának terme, ahol a Magyar Honvédelmi Szövetség emlékanyaga is megtekinthető. A hatodik egységben a helyi, a hazai- és nemzetközi tűzoltóság tárgy emlékei lettek kiállítva. Az állandó kiállítást a hazai és nemzetközi rendvédelmi szervek terme zárja.


Simay Nagygazdaház

Simay János 1816-ban Kenderesen született, édesapja halála után édesanyjával Szeghalomra a rokonság közelébe költözött. Iskoláit helyben és Debrecenben végezte. A helyi közélet aktív tagja volt. Az épületegyüttes szerényebb, klasszicista, belső oszlopsor-tornácos része 1836-ra épült fel. 1849 és 1854 között községi bírósága idején vagyonát harmincszorosára növelte, ami később több találgatás és népi monda tárgyát képezte. 1859-től 1873-ig csendbiztosként működött. 
           Nyugállományba vonulása után több alapítványt tett, többek között a község javára, hogy házát, illetve annak telkét és hozzá megfelelő jövedelmet biztosítva, óvodát emeljenek. Péter András bírósága idején épült fel, a ma látható, korábbi lakóházhoz épített romantikus stílusjegyeket hordozó épület, az 1885-ös megnyitásakor az ország legmodernebb ilyen intézményeinek egyikeként. Az építő ifjabb Bogdán Lajos építész volt, az 1848-as mártír szeghalmi református lelkipásztor fia.

Az óvoda feladatát 1986-ig 101 éven keresztül látta el. 1990-ben a volt Sárréti Múzeum költözött az épületbe. A Simay ingatlant 2010-ben a város önkormányzata pályázat keretében teljesen felújította és napjainkban újra gyűjteményi-közösségi kulturális feladatot tölt be.

Az eredeti lakóházban Simay János korát idéző népi bútorok kaptak helyet. A szabadkéményes konyhában korhű cívis-polgári berendezés és enteriőr látható. Az utcafronton, mely Dapsy Gizella Szeghalom első óvónőjeként működött és NIL néven ismert alakja volt a magyar irodalomnak, korát idéző, száz év előtti polgári berendezéssel találkozik a betérő.

A gazdaház falán Simay János emlékét márványtábla őrzi.