Menü Bezárás

Ambrus Mozgó

A községben a filmvetítések már 1906-ban megkezdődtek az akkori Polgári Olvasó Egyletben. Maga a  Mozi épülete 1924-ben épült meg a falu főutcáján Ambrus Imre és felesége Nagy Krisztina jóvoltából. Az építtető Ambrus Imre gazda, vagyonának jelentős részét a mozira költötte. Végrendeletében „Szeghalom község lakosságának” ajánlotta az épületet egy Alapítvánnyal együtt.

Az építési terveket Czoczek Alajos építész készítette szecessziós, neobarokk stílusban; a kőművesmester Fabulya János és fiai voltak. Az épület belsejében is a szecessziós stílusjegyek uralkodnak. A tulajdonos mindig nagy gondot fordított az épület és a berendezés karbantartására.

A filmvetítés a háború ideje alatt sem szünetelt; úgy mesélték az idős emberek, hogy tojásért, kukoricáért és hasonló árucikkekért is meg lehetett nézni a filmet az inflációs időkben. Az 1950-ben államosították az épületet és a nevét Ady Mozira változtatták. Elkövetkező években többször átalakították 1956-57-ben a homlokzatot, 1960-ban szélesvásznúvá építették, 1963-ban színházi előadások megtartására is alkalmassá tették a színpadot, 1983-ban összekapcsolták a Művelődési Központtal. A felújítás során nyerte el a ma is látható formáját; sajnos eredeti –országos viszonylatban is figyelemre méltó – külső homlokzatát nem állították vissza, belső arculatát is megváltoztatták Szabadosné Szászfalvi Ilona belsőépítész tervei alapján. De mind a mai napig az eredetileg tervezett színpad ad helyet a műsoros és színházi rendezvényeknek. Jelenleg laptopról és Blu-Ray HD projektorral tudjuk a vetítést megoldani, heti egy alkalommal, péntekenként.